Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Πέντε εισαγωγικά βιβλία για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία

Ο Νόαμ Τσόμσκυ θεωρούσε πως "υπάρχει ένας καλός λόγος που κανένας δεν μελετά ιστορία. Σου μαθαίνει πάρα πολλά". Υπερβαίνοντας αυτή την άποψη, αρκετοί άνθρωποι -επαγγελματίες ή μη- σπεύδουν να αναζητήσουν την Κλειώ, προς ιδίαν τέρψιν ή ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης τους. Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση μέσω του διαδικτύου και η παράλληλη κυκλοφορία μιας σωρείας ανάξιων έντυπων αναγνωσμάτων, έχουν πολλές φορές αρνητικά αποτελέσματα. 
Με βαθειά πίστη στη μαγεία που κρύβει μια βιβλιοθήκη, παρατίθενται πέντε εξαιρετικά εισαγωγικά βιβλία για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, τα οποία παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες καταγεγραμμένες συχνά με τον πλέον γλαφυρό τρόπο. 


1) Νίκος Σβορώνος, Επισκόπηση της νεοελληνικής ιστορίας, Θεμέλιο, Αθήνα 1999, 399 σελίδες



Ένας από τους πλέον επιφανείς Έλληνες ιστορικούς, ο Νίκος Σβορώνος, επιχειρεί σε αδρές γραμμές την επαναδιαπραγμάτευση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

2) Θάνος Βερέμης, Γιάννης Κολιόπουλος, Ελλάς, η σύγχρονη συνέχεια, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2006, 653 σελίδες



Ένα από τα πλέον πλήρη και συνάμα καλογραμμένα βιβλία για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Από το 1821 έως σήμερα, οι δύο συγγραφείς αναλύουν αιρετικά μα αξιόπιστα το ελληνικό γίγνεσθαι.



3) Γεώργιος Δερτιλής, Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2018, 976 σελίδες


Υπογεγραμμένο από έναν ακόμη διαπρεπή επιστήμονα, το εν λόγω έργο ρίχνει φως σε μια σωρεία θεμάτων οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος.


4) Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Ελληνική εξωτερική πολιτική 1830-1981, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2014, 348 σελίδες

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αποτέλεσε το κύριο ερευνητικό αντικείμενο του σπουδαίου ιστορικού Σβολόπουλου, ο οποίος έφυγε φέτος από τη ζωή. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο συγγραφέας προβαίνει σε μια επισκόπηση 151 ετών, αναλύοντας με τη σύνεση που ανέκαθεν τον χαρακτήριζε ένα σύνολο σύνθετων ζητημάτων.

5) Αντώνης Λιάκος, Ο ελληνικός 20ός αιώνας, Πόλις, Αθήνα 2019, 752 σελίδες



Το πλέον πρόσφατο έργο για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία έχει ως συγγραφέα τον Αντώνη Λιάκο, έναν επιστήμονα με σπουδαία ευρύτητα σκέψης και ενδιαφερόντων. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι κατάλληλο για αναγνώστες που αναζητούν έναν πλήρη οδηγό στις ιστοριογραφικές τους περιπλανήσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένας Έλληνας αιχμάλωτος στον Πόλεμο της Κορέας

 Γράφει ο Μανώλης Πέπονας. Ο πολύνεκρος Πόλεμος της Κορέας διήρκεσε τρία περίπου έτη (Ιούνιος 1950 – Ιούλιος 1953), επιφέροντας τον θάνατο π...